Michelin-stjernede restauranter i Italia og Frankrike krydrer nå rettene sine med rumenske trøfler.
5 tonn trøfler plukket fra skogene i Iași er denne sommeren sendt kjente restauranter i utlandet. De verdifulle soppene plukkes av ansatte i et selskap fra Fălticeni, som vant auksjonen organisert av Iașis skogbruksdirektorat. Et kilo trøfler betales her med omtrent 180 lei og selges videre for minst 100 euro. En veldig god avtale! I år brakte «Forest Diamonds» skogvokterne i Iași 900 000 lei.
Trøfler, anerkjente delikatesser i internasjonal mat, finnes i økende antall i skogene i Iași. Men etterspørselen har også økt, og prisene har ikke holdt seg de samme.
I 2020, det første året da retten til å høste trøfler ble overført i Iași, kostet ett kilo 31,5 lei og to tonn ble samlet inn.
I fjor ble det allerede høstet 3500 kilo trøfler, og prisen er fem ganger høyere.
Reglene for autoriserte samlere er svært strenge, men prisen oppfordrer mange til å bli med på laget.
Svarte trøfler er edle sopper som vokser under lag med døde blader i skogen. For å finne dem bruker plukkere spesialtrente hunder eller til og med griser.
I sommersesongen selges et kilo trøfler for 100 euro, men fra september koster samme mengde 350 euro.
De fleste rumenske trøflene eksporteres til Italia og Frankrike.